A komplex hatású C-vitamin nemcsak az immunrendszer működését befolyásolja, hanem többfajta vitamin és ásványi anyag felszívódását is segíti. Ezért is tekinthető igazi jolly jokernek – többek között erre hívta fel a nézők figyelmét a TV2, a FEM3 és a SuperTV2 műsorán futott Több mint TestŐr című televíziós életmódmagazin egyik adása, melyben a Pingvin Patika gyógyszerésze adott tanácsokat a nézőknek.

Téli időszakban nagyon jó C-vitamin-pótló választásnak bizonyul a citrom és a citrusfélék. A teánkba bőven juttathatunk belőlük! Arra viszont figyelni kell, hogy ne forró teába tegyük e gyümölcsök levét, ugyanis ilyenkor sérül a gyümölcs C-vitamin-tartalma – tájékoztat dr. Muzsik Réka, a szentesi Pingvin Patika gyógyszertárvezetője.

csipkebogyó is nagyon jó vitaminforrásnak bizonyul, hideg vizes áztatással készítünk belőle teát, ami azt jelenti, hogy 12 órán keresztül áztatjuk a csipkebogyót vízben, majd leszűrjük.

A felhasználónak tudnia kell, hogy általában áztatással, főzet vagy forrázat formájában ajánlott készítenie teát az adott gyógynövényből. Főzet esetén a gyógynövénnyel együtt kell forralni a vizet, utána pedig rögtön ki kell szűrni a növényi részeket a teából. Forrázatnál 3–10 percig lefedve áztatjuk a gyógynövényt a forró vízben, mert csak így kapjuk meg a megfelelő hatóanyag-tartalmú folyadékot.

cink ugyancsak fontos ásványi anyag, mert az immunsejtek termelődését fokozza, akárcsak a bíborszínű kasvirág.

Az interneten propagált „természetes antibiotikumok” (pl. fokhagymaginszengfahéjgyömbéralmaecetcitrom) nem alkalmasak a valóban hatásos szerek helyettesítésére.

Ezért nem múló, sőt, fokozódó panaszok esetén mindig érdemes szakorvost is felkeresni. A gyógyszerészek szakszerű tanácsadással szolgálnak akár személyesen a Pingvin Patikákban, akár online a gyógyszertár honlapján keresztül.