A zöld tea számtalan előnye között gyakran említik, hogy a fekete teával ellentétben nem tartalmaz koffeint, más közlések szerint pedig a koffeinnél jóval kedvezőbb hatású anyag, a tein található benne. De mi az igazság?

Bár a teacserjét legnagyobb mennyiségben Indiában termesztik, ma már Ázsián kívül Afrikában és Dél-Amerikában is nagy területeken folyik teaművelés. Tea a növény fiatal leveleiből vagy hajtáscsúcsából készíthető, a legértékesebb rész a hajtás vége. A legjobb minőségű leveleket egészben, szálas teaként hozzák forgalomba, a filterekbe a gyengébb minőségű, összetöredezett levelek is bekerülnek. Európában, Kínában és Indiában a fekete tea népszerűbb, Japánban főleg zöld teát isznak.

A tea mindig értékes árucikknek számított, a tradicionális keleti gyógyászatban gyógynövényként számos, különböző jellegű betegség kezelésére alkalmazták. A vízzel terjedő fertőző megbetegedések elkerülésére víz helyett fogyasztották. A betegségmegelőző hatásban fontos szerepe volt annak, hogy az italt forralt vízzel készítették, de a későbbi kutatások igazolták, hogy a tea más előnyös hatásokkal is rendelkezik.

A zöld és fekete tea között nemcsak íz, hanem cserzőanyag-tartalom szempontjából is különbség van. A zöldtea-levél jelentős mennyiségű, 25–30%-nyi cserzőanyagot is tartalmaz, a fekete ezzel szemben csak mintegy 5%-nyit. Az oolong tea cserzőanyag-tartalma a zöld és fekete tea közötti, ugyanis ezt a teafajtát is fermentálják, de rövidebb ideig, mint a feketét.

A fehér teát fermentálás (erjesztés) és pörkölés nélkül, napon történő szárítással állítják elő. A tea speciális, igen drága fajtája a puerh, amelyet a friss tealevelek összepréselésével, majd többéves fermentálással állítanak elő.

Egy csészényi ital koffeintartalma:

Fekete tea: 23–110 mg
Oolong tea: 12–55 mg
Zöld tea: 8–36 mg
Fehér tea: 6–25 mg

Bár a zöld tea valamivel kevesebb koffeint tartalmaz, mint a fekete, tévhit, hogy teljesen koffeinmentes. Egy csésze fekete tea nagyjából annyi koffeint tartalmaz, mint egy adag presszókávé (kb. 100 mg), a zöld teában ennek a mennyiségnek mintegy egyharmada található.

A zöld tea magas cserzőanyag-tartalma mérsékli a koffein felszívódását, ami csökkenti az élénkítő hatást. A fekete és a zöld tea stimuláló hatása közötti eltérést legújabban nemcsak a koffein- vagy cserzőanyag-tartalom különbségével magyarázzák, hanem nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az L-teanin nevű aminosavnak. Állatkísérletekben igazolták, hogy teaninnal gátolni lehet a koffein stimuláló hatását.

A zöld tea mérsékeltebb élénkítő hatásának magyarázata az eleve alacsonyabb koffeintartalmon kívül a vegyület csökkent felszívódásával, valamint az L-teanin nyugtató hatásával magyarázható.

Sokan úgy vélik, hogy az alacsony koffeintartalmú tea előállításának titka a rövid áztatás. Ám a koffein jelentős része gyorsan kivonódik, az áztatás lerövidítése viszont az ital élvezeti értékének csökkenésével jár, ezért nem érdemes ilyen praktikákhoz folyamodni.