Leginkább a nőket érinti a sok esetben visszatérő hólyaghurut. Ne hanyagolja el a kellemetlen tünetekkel járó, az életminőségre is kiható betegséget!

Fontos a megelőzés

A visszatérő hólyaghurut nőknél nagyon gyakori betegség, melynek komoly negatív hatása van a betegek életminőségére. Ilyenkor nem elegendő az aktuális epizódok antibiotikummal történő kezelése, a hangsúlyt a megfelelő megelőzésre és a kiújulások hátterében álló rizikófaktorok feltérképezésére kell helyezni.

Mi okozhatja?

A kiújulások teljes megszüntetése nem mindig lehetséges, azonban a páciensek edukációjával és megfelelő megelőzési módszerek használatával hosszú távú tünetmentesség és jelentős életminőség-javulás érhető el. A húgyúti szervek valamilyen anatómiai vagy funkcionális rendellenességén túl a kevés folyadékbevitel, szexuális aktus, nem megfelelő hüvelyflóra, menstruációs státusz, túlzott antibiotikum-használat és egyes immunológiai rendellenességek is hozzájárulhatnak a hólyaghurut kiújulásához.

Mi a megoldás?

A megelőzési lehetőségek közül mindig a nem antibiotikumon alapuló módszereket célszerű előnyben részesíteni, hosszú távú antibiotikumos megelőzés alkalmazása csak ezek sikertelensége esetén javasolt.