Spór Olga

Őszintén szólva nem csodálkozom, ha te is csak ide-oda kapkodod a fejed az étrendek között. Paleo, vegán… ezekkel az új „diétákkal” biztosan te is találkoztál már. De pontosan milyen étrendek ezek és mi a különbség közöttük? Most mindenre választ kaphatsz.

Annyit már előre megjegyeznék, hogy ezen étrendek mindegyike kerüli az adalékanyagokat, a színezékeket és a tartósítószereket tartalmazó ételeket, amiért már most egy nagy pipa jár nekik.

Az ősember diétája: Paleo

Biztosan sokan hallottatok már az „ősember” diétáról, amely az ember paleolit kori táplálkozását gondolta újra. Eszerint őseink olyan ételeket ettek, melyeket gyűjtögetéssel, vadászattal és halászattal tudtak csak beszerezni. Ezek után nem nehéz kitalálni, hogy miből is áll ez az étkezési forma: legfőképp húsokból, zöldségekből és gyümölcsökből. Amit viszont biztosan nem ehetsz a paleo diétában az a cukor, a tejtermékek, a gabonák és a hüvelyesek.

A paleo még 1-2 éve óriási nagy sikernek örvendett, mára már ez kicsit csillapodott, hiszen azóta több ellentmondás is napvilágot látott vele kapcsolatban.

Az állatok védelmében: a vegán

Elérkeztünk egy fontos kérdéshez, amit érdemes tisztázni még itt az elején: mi a különbség a vegán és a vegetáriánus között?

A vegán nem más, mint egy nagyon szigorú vegetáriánus. Tehát azon felül, hogy nem eszik húst, emellett semmilyen más állati eredetű ételt sem vesz magához: ilyen a tojás, a tejtermékek és a méz is. Nem hord még állati eredetű ruhákat sem, és nem használ olyan szépségápolási szereket, amelyek fejlesztésénél állatkísérleteket folytattak.

A vegánok közül kivált egy másik csoport is, a nyers vegánok, akik mindezt szintén betartják annyi különbséggel, hogy ételeiket maximum 40-42C fokon hőkezelik, majd fogyasztják el.

Paleo + Vegán = PEGÁN

Már tudod milyen a paleo és vegán, de úgy érzed, egyik sem az igazi? Legszívesebben inkább összegyúrnád őket? Akkor a következő a te étrended!

A pegán a paleo és a vegán étrend kombinációja. Ez az étrend kiválogatja mindkét csoportból a legjobbnak vélt élelmiszereket, de a sima paleo diétához képest rostban sokkal gazdagabb étkezést jelent.

A pegán növényi táplálékban gazdag étrend, melybe fehérjék és zsírok is beletartoznak, de tiltó listán vannak a tejtermékek, a glutén és a cukor is.

Sokkal kiegyensúlyozottabb táplálkozás, mint önmagában a paleo vagy a vegán, de fontos megjegyezni, hogy a kalciumot itt is (mint a vegánoknál) pótolnia kell annak, aki ezt az étrendet szeretné követni.

A hosszú élet titka: a makrobiotikus étrend

Ezt az étrendet a „japán nők titkának” is szokás emlegetni. A makrobiotikus táplálkozás ismerős lehet azok számára, akik ismerik a bio vagy a vegán étkezést.

Az étrendet követők fogyaszthatnak halat, zöldségeket, bizonyos gabonákat, szójaféléket és tofut. A gabonák adják a 30-50%-át a tápanyagbevitelnek. Sajnos a zöldségek közül nem minden megengedett, a paprika, a paradicsom és a burgonya is tilos.

Tiltó listán vannak a kenyerek, a húsok és a tejtermékek is. Követői fontosnak tartják, hogy saját vagy helyben termesztett alapanyagokat, zöldségeket fogyasszanak és idényszerűen étkezzenek. Ami pedig még inkább jellemző rájuk, hogy minden falatot jó alaposan megrágnak.

Kérdezheted, hogy miért nem írtam mintaétrendet vagy részletes alapanyag listát az étrendekhez. Szándékosan. Véleményem szerint a legjobb, ha ezeket inkább diétaként fogjuk fel és szerveztünk tisztításaként alkalmazzuk. Kiszedhetünk belőlük ötleteket, de kerüljük a szélsőséges étkezéseket. Bármelyikbe is kezdesz bele, orvosoddal mindenképp konzultálj róla.