Olvasói kérésre cikkünk az infravörös fény gyógyászati célú felhasználását és az infralámpa hasznát vizsgálja meg közelebbről. Az infravörös terápia a természetes gyógymódok közé tartozik, erre tudományos bizonyítékok vannak. E fényterápiás módszer jól alkalmazható a bőrt és az izmokat érintő számos betegség és sérülés kezelésére.

Mi az az infravörös fény?

Ahhoz, hogy az infravörös fény szervezetre gyakorolt hatását megértsük, szükséges, hogy fizikai természetével is egy kicsit jobban megismerkedjünk.

Az infravörös (infrared, IR) fény a látható fényhez hasonlóan egyfajta elektromágneses sugárzás. Hullámtermészetéből adódóan hullámhosszal (λ) és frekvenciával (ν) rendelkezik. E két mennyiség között fordított viszony áll fenn: minél nagyobb egy adott fény hullámhossza, annál kisebb a frekvenciája. Míg a látható fény hullámhossza a 380 és 760 nanométer közötti tartományban van, az infravörös fény hullámhossza ennél nagyobb: 760 és 1 millió nanométer között található. Értelemszerűen frekvenciája pedig kisebb, mint a látható fényé. Nevét is innen kapta: az infravörös fény tartománya az elektromágneses spektrumban a látható fény legkisebb frekvenciájú, vörös színű összetevőjének a tartománya alatt (infra + vörös) helyezkedik el.

Hasznos hősugárzás

Az infravörös fénynek nemcsak a frekvenciája, de az energiája is kisebb, mint a látható fényé. Úgynevezett nem ionizáló sugárzás, tehát nem rendelkezik akkora energiával, hogy képes legyen a szervezet molekuláit ionizálni (ellentétben például az ultraibolya vagy röntgensugárzással). Ezért az emberi szervezetre nézve nem is rejt magában akkora veszélyt, mint az UV-sugárzás.

Előnyös tulajdonsága ugyanakkor, hogy képes mélyebben a szövetekbe hatolni: akár több centiméter mélyre is, elérve az izmokat, idegeket és csontokat. A Föld felszínét elérő napsugárzás egy része ugyancsak az infravörös tartományba esik, a napfény melegítő hatását gyakorlatilag az infravörös fénynek köszönhetjük. Az infravörös fény tehát főként hősugárzás, ami képes a szöveteket felmelegíteni.

Jótékony hatások

Az infravörös fény biológiai hatása is elsősorban a szövetek felmelegítése révén valósul meg. Az infravörös fénnyel kezelt bőrfelületen és az alatta, mélyebben fekvő szövetekben a meleg hatására kitágulnak az erek, és fokozódik az adott terület vérellátása. Ezzel párhuzamosan a szövetek oxigén- és tápanyagellátása is javul, ami elősegíti a sérült, beteg terület gyógyulását. Az infravörös sugárzás hatására olyan növekedési faktorok képződnek a besugárzott területen, amelyek a bőrt alkotó kollagén és fibronektin képződését fokozva elősegítik a sebgyógyulást.

Számos állatkísérletben megfigyelték már az infravörös sugárzásnak az izmokra kifejtett jótékony hatását. Infravörös fény hatására csökken az izmokban a fokozott terhelés vagy sérülés következtében felszabaduló gyulladásos enzimek (pl. COX-2) szintje. Az infravörös fénynek ez a tulajdonsága párhuzamba állítható a gyógyszerként alkalmazott nem szteroid gyulladáscsökkentő (NSAID) fájdalomcsillapítók hatásával, és jól alkalmazható az izmokat érintő gyulladás és fájdalom kezelésében, például izomhúzódás vagy izomgörcs esetén. Középfül- vagy arcüreggyulladás kezelésében ugyancsak előnyös lehet az infravörös fény használata.

Az infralámpa hatékonysága

Az infravörös terápia legáltalánosabb eszköze az infralámpa, ami gyógyászati segédeszközboltokban és elektronikai szaküzletekben is könnyen beszerezhető. Az infralámpát a kezelendő felülettől kb. 15-20 cm távolságra kell elhelyezni, és a besugárzást kb. 10-15 percig kell folytatni. A kezelés naponta több alkalommal is megismételhető.

Mint minden gyógyszer és gyógymód esetében, itt is nagyon fontos a mértékletesség, a megfelelő „dozírozás”. Az infravörös lámpa túl gyakran, illetve túl hosszú ideig történő alkalmazása a bőr égési sérülését, felhólyagosodását, maradandó pigmentációját okozhatja. A szemünket se tegyük ki hosszú ideig infravörös fénynek, hogy megelőzzük a szemkárosodás kialakulását.

Tájékoztassa kezelőorvosát!

Fontos megjegyezni, hogy – a napfényhez hasonlóan – az infravörös fény is képes bizonyos fényérzékenyítő gyógyszerek hatását fokozni, ezért ha valaki ilyen gyógyszert szed, érdemes kikérnie kezelőorvosa vagy gyógyszerésze véleményét az infravörös kezelés alkalmazhatóságával kapcsolatban. Bőrgyógyászati probléma fennállása esetén ugyancsak érdemes szakorvossal konzultálni.

szerző:

Dr. Csábi József, PhD

gyógyszerész-közgazdász