A C-vitamin szervezetünk védőbástyája

A vitaminok nélkülözhetetlenek a szervezetünk számára. A C-vitamin a vízben oldódóak közé tartozik, fontos szerepe van az immunrendszer és az idegsejtek működésében, a bőr és a csontok épségének megőrzésében.  

A C-vitamint az 1900-as évek első felében Szent-Györgyi Albert izolálta – később munkássága elismeréseként Nobel-díjat is kapott –, melyet paradicsompaprikából sikerült kivonnia. A másik neve aszkorbinsav, mely elnevezést a skorbut elleni hatása miatt kapta. Egészséges, változatos táplálkozással fedezhetjük a C-vitamin szükséges napi bevitelét, mely felnőtt ember esetében átlagosan 80 mg.   Azonban ekkor oda kell figyelni az ételek elkészítésére, ugyanis főleg hevítés során a vitaminok közel fele is elveszhet ételeinkből. Vagy egyes edénytípusok, például a vas is, reakcióba léphetnek a vitaminokkal.

Aszkorbinsavban gazdag ételek a zöldségfélék, főzelékek. Jó C-vitamin források például a paradicsompaprika, paradicsom, burgonya, brokkoli. Gyümölcsök közül a citrusfélék, az áfonya, a szeder vagy a csipkebogyó. Ha zöldséget készítünk, érdemes azt salátának elkészíteni, ha gyümölcsöket fogyasztunk, lehetőleg ne hámozzuk meg azokat vagy igyunk belőlük hidegeljárással készült teákat.  

Amikor nem elég

 A C-vitamin hiánybetegségéről már Krisztus előtti időkből vannak feljegyzéseink. A nagy felfedezések korában becslések szerint közel 2 millió tengerész vesztette életét a skorbut következtében. A skorbut nem más, mint a C-vitamin hiányában kialakuló táplálkozási betegség. Tünetei kezdetben a fáradtság, rossz közérzet, fogyás, izomgyengeség, izomfájdalom. A sebek lassan gyógyulnak, emésztési zavarok lépnek fel, a fogak meglazulnak, a bőr alatt vérzések keletkeznek, a szervezet fokozatosan leépül és a beteg nagy fájdalmak közepette életét veszti.  

A hatása  

A C-vitamin erős antioxidáns hatású, így megköti a szabad gyököket, ezáltal csökkentheti a rákos megbetegedések kockázatát. Az immunműködésre gyakorolt pozitív hatása segíthet a megelőzésben, továbbá a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását gátolhatja. Segíti a szervezetben a vas felszívódását, gyorsítja a sebek gyógyulását. Egyes kutatások szerint a túlzott C-vitamin fogyasztása okozhat húgykövet, vesekövet, míg más kutatások szerint a fölösleges mennyiség kiürül a vizelettel mindenféle mellékhatások nélkül. A minimális bevitelt mindenképpen el kell érni, ha nem természetes, akkor szintetikus úton, pezsgőtabletta vagy tabletta formájában.  

Forrás: Pingvin Magazin I. évfolyam 4. szám