Mitől véd meg a kókuszolaj?

A kókuszolaj nem csodaszer, de emésztési, zsírfelszívódási problémákkal küzdőknek mindenképpen javasolt a fogyasztása.

Kókuszolaj vagy kókuszzsír? Mindkettő elnevezés helyes. A kettős elnevezés onnan ered, hogy a szobahőmérséklet fogalma a világ különböző részein eltérő. A telített zsírsavakban bővelkedő kókuszzsír hazánkban szilárd, de a kókuszpálma termőhelyén, a trópusokon folyékony halmazállapotú. Olvadáspontja 24 ºC. Az érett kókuszdió kiszárított húsából – az olajtartalmú koprából – vonják ki a kókuszolajat. Más technológia szerint megfőzik, aprítják, majd ezután sajtolják. A kisajtolt, tejszerű terméket nagy üstökben felmelegítik, majd a felületén úszó zsírt összegyűjtik. Két fő típusát a feldolgozás jellege szerint különítjük el szűz, illetve szűrt (finomított) kókuszolajra.

A híresztelésekkel ellentétben nem mindenre jó a kókuszzsír vagy -olaj. A különböző betegségek, úgymint a HIV/AIDS, a cukorbetegség, a pajzsmirigy-rendellenesség, a daganatos betegségek vagy az Alzheimer-kór megelőzésében, kockázatának csökkentésében, kezelésében betöltött szerepét a kutatások nem igazolták vissza. A kókuszolaj kizárólagos zsiradékforrásként történő alkalmazása nem javasolt, inkább az étrendben felhasznált zsiradékok változatosabbá tételére alkalmas.

Könnyen emészthető, közepes lánchosszúságú zsírsavakat tartalmazó trigliceridekben (MCT-zsírok) bővelkedik, ezért emésztési, zsírfelszívódási problémákkal küzdőknek (például hasnyálmirigy-gyulladás, epekő, gyulladásos bélbetegségek esetén, májbetegeknek) javasolt a (mértékletes) fogyasztása az alultápláltság megelőzése érdekében. Kizárólagos, zsírforrásként való fogyasztása azonban a májra nézve mérgező.

A kókuszolaj sütésre, párolásra, főzésre egyaránt alkalmas. Szilárd halmazállapota okozhat némi meglepetést a szokásos konyhai műveletek során, de kellő kreativitással ez könnyedén áthidalható. A „szűz” feliratú termék édes, diós íze miatt jól illik salátákhoz, halakhoz. A hideg zöldséggel érintkezve a kókuszolaj ugyanakkor könnyen megszilárdul, ezért használat előtt érdemes kicsit felmelegíteni, hogy folyékony állagú salátaöntetet kapjunk. A vegetáriánus étrendben gyakran helyettesítik vele az állati eredetű zsiradékokat és a vajat.

Kiemelés:

Kevés bizonyíték szól amellett, hogy az élelmiszerekben fogyasztva jelentős hatása lenne a gyulladásos folyamatokra vagy a bakteriális fertőzésekre. A sok bizonytalanság mellett ugyanakkor igaz, hogy a kókuszolaj az egészséges, kiegyensúlyozott, változatos étrend részét képezheti, például a vaj és az állati eredetű sütőzsiradékok kiváltására. De mint minden egyéb zsiradékforrást, ezt is mértékletes mennyiségben javasolt fogyasztani, nagyobb arányban nem ajánlott, hogy más növényi olajokat helyettesítsünk vele.

Jó tudni:

Az élelmezési célok mellett a kozmetikai iparban is elterjedt az alkalmazása, akár a natúr terméket is felhasználhatjuk testápolóként, szemránckrémként, sminklemosóként, ajakápolóként, bútorápolóként, szinte csak a fantáziánk szab határt az alkalmazásának.Forrás: www.webbeteg.hu