Valójában egyik sem. A gumivitaminok a patikában kapható vitaminkészítmények egy sajátos csoportját képezik. Ezek az apró, színes, finom gumitabletták méltán a gyerekek kedvencei, akik sokszor hajlamosak édességként tekinteni rájuk. A gumivitaminok fogyasztása azonban mértékletességet igényel – csábító erejük ugyanis nem csak előnyöket hordoz magában. Érdemes jobban megismerni a vitaminkészítményeknek ezt a színes és ízletes csoportját!

Kicsik, nagyok kedvence lehet

A gumivitaminok finom, édes, gyümölcsös ízűek, és illatukban, formájukban is az édességként forgalmazott gumicukrokhoz hasonlítanak. Állagukat tekintve puhák, könnyen szétrághatók és lenyelhetők, víz nélkül is bevehetők. Ez különösen azoknak a gyerekeknek az esetében előnyös, akik viszolyognak a tabletták, kapszulák bevételétől, ugyanakkor a nyelési nehézséggel küszködő felnőttek számára is nagyon kedvező.

Ezek a készítmények a vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket a felnőttek számára ajánlott napi beviteli értéknek (NRV) megfelelő vagy annál kisebb mennyiségben tartalmazzák tablettánként. Ennek megfelelően gyermekek számára naponta 1-2 tabletta elfogyasztása ajánlott, felnőttek esetében akár több is megengedett.

Csak mértékkel!

Fontos kihangsúlyozni, hogy a multivitamin típusú gumitabletták rendszerint zsíroldékony vitaminokat (A-, D-, E- és K-vitamin) is tartalmaznak, melyek a szervezetben raktározódva képesek felhalmozódni, így huzamosabb ideig, nagy mennyiségben történő fogyasztásuk túladagoláshoz vezethet. Ezt segíti elő a gumivitaminok finom íze és kellemes állaga is, ami miatt sokszor nehéz a mértékletes fogyasztást betartani. Ugyanakkor a gumitabletták vonzerejének köszönhetően a rendszeres napi bevitel könnyebben megvalósítható, ami a vitaminok esetében különösen fontos.

Mi van bennük?

Összetevőiket tekintve a gumivitaminok – az említett zsíroldékony vitaminokon kívül – még jellemzően C-vitamint, különböző B-vitaminokat, kalciumot, cinket, jódot, omega-3 zsírsavakat és növényi kivonatokat tartalmaznak. A segédanyagok között szerepelnek ízanyagok (gyümölcsaromák), színezékek (rendszerint természetes növényi koncentrátumok), zselésítő anyagok (pl. zselatin), fényezőanyagok (pl. karnaubaviasz), antioxidánsok és édesítőszerek. A gumitabletták édes ízét cukrok (glükóz, fruktóz, szacharóz) és/vagy cukoralkoholok (szorbit, maltit) adják.

A kellő ízhatás érdekében ezekből az összetevőkből általában viszonylag sok van a készítményekben. Az édes, ragadós kis tabletták a fogakhoz tapadva elősegíthetik a fogszuvasodást, míg a cukoralkoholok nagy mennyiségben fogyasztva hasmenést és puffadást okozhatnak. A mértékletes fogyasztásra tehát emiatt is fontos odafigyelni!

Így tároljuk

A gumitabletták nagy melegben megolvadhatnak és összetapadhatnak, ezért a készítményeket szobahőmérsékleten, száraz helyen, napfénytől és közvetlen hősugárzástól védve kell tárolni! A gumivitaminokat tartsuk gyermekektől távol, és hangsúlyozzuk számukra, hogy ezek a készítmények nem édességek!

3 év alatt ne!

Kategóriájukat tekintve étrend-kiegészítőknek minősülnek, s habár fogyasztásukkal sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért és a gyermekek megfelelő fejlődésének támogatásáért, a gumivitaminok alkalmazása „nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot”. Alkalmazásuk hároméves kor alatt, illetve a készítmény valamely összetevőjével szembeni túlérzékenység esetén ellenjavallt.

Könnyű beszerezni

A gumivitaminok megjelenésüket és állagukat tekintve, valamint vonzerejüket illetően is különleges helyet foglalnak el a gyógyszertárban kapható termékek között. Ezeknek a készítményeknek a hirdetéseivel több médiafelületen is rendszeresen találkozhatunk, amik bizony a gyerekekhez is eljutnak. Fontos, hogy szülőként megismerjük a gumivitaminokat, tisztában legyünk előnyeikkel és hátrányaikkal, és odafigyeljünk a mértékletes fogyasztásra mind magunk, mind pedig gyermekeink részéről.

szerző:
Dr. Csábi József, PhD
gyógyszerész-közgazdász