A D-vitamin a napsütés hatására jön létre az emberi bőrben, és némi átalakulás után részt vesz szinte minden létfontosságú életfolyamatban. Ezért nem is csoda, ha a d-vitamin hiánya súlyos betegségekhez vezet. Íme néhány súlyosabb betegség, melyek összefüggésben vannak ennek a vitaminnak a hiányával:

Asztma

1200 NE D-vitamin-kiegészítés naponta csökkenti az asztmás rohamok gyakoriságát és súlyosságát (ez egyébként egy influenza és D-vitamin szint összefüggését vizsgáló kutatás közben derült ki mellékesen.  Nem csupán az influenza előfordulási arányát csökkentette a D-vitamin, hanem a tesztelt csoportban voltak asztmás gyerekek és az derült ki, hogy a d-vitamint szedő csoportban a vizsgálat időtartama alatt kevesebb volt az asztmás rohamok száma)

Depresszió

A D-vitamin hiánya depresszióhoz és más pszichiátriai betegségekhez vezet. Ez nem csak a felnőttek esetében igaz, de már a megszületendő gyermeket is érinti. Ha egy nő elég D- vitamint kap terhessége alatt, az bizonyítottan csökkenti annak az esélyét, hogy gyermeke életének későbbi szakaszában mentális betegségektől szenvedjen.

Szívbetegségek

A  Molecular Nutrition & Food Research magazin egyik cikke beszámol arról, hogy a szív- és érrendszeri betegségek sokkal gyakoribbak azoknál az embereknél, akik D-vitamin hiányosak. A súlyos szívelégtelenségben szenvedő gyermekek egy része- a cikk szerint- jól reagált a D-vitamin-kezelésre.

Magas vérnyomás

Az alacsony D-vitamin szint magas vérnyomást eredményezhet. Egy 1992-ben kezdődött kutatásban több mint 500 középkorú (38 éves átlag életkor) nőt vizsgáltak. A kutatás eredményei felhívták a figyelmet arra, hogy a D-vitamin hiánya a nők esetében jelentősen növeli az esélyt, hogy évekkel később magas vérnyomás alakuljon ki. („Michigan Bone Health and Metabolism Study” tanulmányban jelentek meg az eredmények)

Ízületi gyulladás

Az alacsony D-vitamin szint nemcsak a csont és a kalcium anyagcserét befolyásolja hátrányosan, de a gyulladásos betegségek,  vagy az autoimmun betegségek (sclerosis multiplex, rheumatoid arthritis, Crohn betegség, stb.), hátterében is súlyosbító tényező lehet. Gyulladással, súlyos fájdalommal és ízületi károsodással jár. A D-vitamin enyhíti a betegséggel társuló fájdalmat és merevséget.

Sclerosis multiplex

Minél távolabb él valaki az egyenlítőtől, annál valószínűbb, hogy kialakul nála ez a betegség. A napsütés hiánya erős kapcsolatot feltételez a SM és a D-vitamin közt. Egy néhány éve megjelent tanulmány szerint a nagy dózisú D-vitamin kiegészítés hatásos lehet a sclerosis multiplex kezelésében.

Rák

Sigismund Peller amerikai orvos már 1937-ben felismerte a napfény rákellenes hatását, és Frank Apperly amerikai patológus 1941-ben különös tanulmányt jelentetett meg a Cancer Research-ben. Felmérve az Észak-Amerikai kontinensen a rákos halálozás gyakoriságát, kimutatta, hogy ez délről északra haladva fokozatosan nő, olyannyira, hogy északon már két és félszer többen halnak meg rákban, mint délen. (tenyek-tevhitek.hu)

Fogágybetegség

Az íny gyulladása fájdalmat, vérzést és a fogak elvesztését okozhatja. A D-vitamin segíti a gyulladások csökkentését, valamint közvetetten segíthet káros baktériumok számát csökkenteni a szájban.

Cukorbetegség

A D-vitamin hiánya növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A bostoni Tufts Egyetem orvosa és csoportja 92 olyan embert vizsgált meg, akik már a cukorbetegséget megelőző állapotban voltak. A résztvevők első csoportja kapott D3-vitamint, a második csoport csak kalciumot, a harmadik mindkettőt, vagy placebót. A vizsgálat négy hónapig tartott, ezalatt a diabétesz kockázatát jelző paramétereket vizsgálták. A végeredmény: a D-vitamin kifejezetten és nagymértékben javította a béta-sejtek funkcióját, azonban a kalcium nem volt hatással e sejtek működésére sem önmagában, sem a vitaminnal kombinálva.

forrás: naturalnews, naturhirek